Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2019

9kk vauvakuplaa takana

Pieni poikani täytti juuri vastikään 9 kuukautta! Aika rientää niin nopeasti ettei meinaa perässä pysyä... Poika nukkuu juuri päikkäreitä isänsä kanssa, joten tulipa mieleeni että hei mullahan tosiaan on joku blogi muistaakseni jossain! Joten pikainen päivitys olkaa hyvät:

Äitiyslomaa on jäljellä reilu pari viikkoa, ja sen jälkeen alkaa hoitovapaa. Töihin olen ilmoittanut hoitovapaan kestävän ainakin heinäkuun loppuun saakka, mutta tavoitteena on pystyä olemaan koko ensi vuosi vielä pois töistä. Hoitovapaalle jään toisaalta mielelläni, koska lapsi on aivan mahtava tyyppi, toisaalta taas numeroita ajatellen olen kauhuissani. 

Ensi kuun puoliväliin saakka saan vanhempainrahaa, joka minun tuloillani on ollut bruttona 2664e/kk. Tuleva kotihoidon tuki on bruttona 338e/kk. Näihin molempiin päälle vielä veroton lapsilisä 94e/kk. Onhan tuossa vähän eroa... 

Alkuvuosi on muutenkin muutosten aikaa. Muutamme heti tammikuun toisella viikolla takaisin Suomi-neidon alapäähän, ja jätämme susirajan taaksemme. Syynä muuttoon on meillä asuvan miehen opintovapaan loppuminen ja tukiverkostojen (lue: vapaaehtoisten lapsenvahtien) sijoittuminen kotinurkille etelään. Jäätyäni töistä pois 2019 helmikuussa olen ollut ihan superyksinäinen äitiysloman aikana, koska ainoat lähellä sijaitsevat aikuiskontaktit miehen lisäksi ovat olleet S-marketin myyjät ja neuvolan täti, joten on ihanaa kun sukulaiset ja ystävät ovat kohta huomattavasti alle 5h ajomatkan päässä. 
Myös omat työkuvioni sijoittuvat hoitovapaan jälkeen vanhoille seuduille: alunperinhän muutimme itään omiin töihini liittyvän, vuoden mittaisen määräaikaisen projektin takia. Päivää ennenkuin määräaikaisuus meni umpeen jäin äitiyslomalle, joten aukeni tilaisuus jäädä vielä lähes vuodeksi vaaramaisemiin jotta mieheni saa taputeltua opinnot valmiiksi.

Miehen töihinpaluu on se mahdollistava tekijä omalle hoitovapaalleni, sillä minä olen pitänyt lähes yksin meidän taloudesta huolta kuluneet kaksi vuotta, ja nyt kohta on hänen vuoro. Minun pussista menee vielä uuden kodin 1kk vuokravakuus (saanen kylläkin tästä nykyisestä asunnosta 2kk vakuuden jossain vaiheessa takaisin), muuttokulut ja asumis- sekä ruokakulut niin kauan että hän saa ensimmäisen palkan helmikuun lopulla. Onneksi olen saanut vähän jotain jemmaan säästötilille. Tällä hetkellä säästötilanne näyttää seuraavalta :

-Bank Norwegian 8000e (summa oli jo 9000e, mutta jouduin siirtämään uuden kodin vuokravakuuden ja auton jarruremontin summan käyttöön)
-Nordnet n. 4100e
-Seligson n. 850e
-Sukanvarsi 600e (tänne olen itselleni velkaa 150e)
-Lapsen säästötili Nordnetissa n. 600e (mutta näihin EI kosketa ennenaikaisesti, ellei kyseisen lapsen henki ole näistä rahoista kiinni)

Jo ennen pojan syntymää olin päättänyt avata hänelle säästötilin. Päädyin lopulta avaamaan omille Nordnet-tunnuksilleni uuden tilin, jolle säästän Superrahastoihin pesämunaa lapsilisistä 50e/kk (pl. hoitovapaalla) sekä mahdolliset lahjarahat niin kauan, että poika osaa lahjaksi saamiaan rahoja itse käyttää. Tilin avaaminen pojan omiin nimiin tuntui jotenkin hankalalta, ja haluan nähdä millainen rahankäyttäjä hänestä kasvaa ennen kuin luovutan kertyneiden säästöjen käyttöoikeudet pois omista käsistäni.

Joku saattaa mietiskellä miksen ole saanut säästettyä tuon enempää huolimatta kohtalaisesta vanhempainrahastani. Olen sitä kyllä miettinyt itsekin, mutta kun ynnäilin hieman, niin kyllähän niitä rahareikiä lapsiperheessä riittää - etenkin kun miehen bensa- ja tupakkakuluja lukuunottamatta lähes kaikki maksut ovat minun vastuullani. 

Lapsen alkutaival elämässä oli hieman tahmea, ja sairaalalaskua meiltä molemmilta tuli yhteensä n. 500e. Tästä nihkeästä startista, tai sektiosta, tai jostain muusta epäonnistumisesta johtuen meillä ei imetys onnistunut, joten pelkästään äidinmaidonkorvikkeeseen kuluu lähes 100e/kk. Tämä harmittaa edelleen vietävästi, olisin niin kovasti halunnut imettää, mutta kaikesta etsimästäni avusta huolimatta maito ei noussut, lapsen painokehitys oli heikkoa ja sekä minä että lapsi olimme ihan loppu, joten meillä kasvaa nyt korvikevauva. 

Poika on käynyt myös vyöhyketerapiassa n. 10 kertaa, yksi hoitokerta maksaa 20e. Vauvamuskari 100e/lukukausi, aiomme jatkaa vielä keväälläkin tätä harrastusta. Vauvavakuutus 400e/vuosi. Pari allergiaepäilyreissua yksityiselle lääkärille, yht. 260e. Thank you baby Je**s mitään allergioita ei ole löytynyt! Lapsella on atooppinen iho, hirrrrveä kasa rasvoja n. 50e/kk. Tähän päälle vaipat, pojan kiinteät ruoat (jotka tottakai enimmäkseen luomua ainakin 1v asti), syöttötuolit ym pelit ja vehkeet, jatkuvasti pieneksi jäävät vaatteet, mutsin omat suklaavuoret ja muut millä koitettu rämpiä vaikeiden päivien ja öiden läpi sekä lisäksi tietty muut "aikuisten" kulut - niin ja olihan tossa taas joku tommonen joulukin.

Sinne ne mun rahat siis menneet on :) Mutta ei haittaa, koska mulla on maailman paras lapsi <3

2 kommenttia:

  1. Kirjoituksesi on ollut minulla koneella auki ties kuinka kauan, mutta vasta nyt pääsin lukemaan sen. Kiva kuulla, että tahmeasta alusta huolimatta mukavaa on :) Tosiaan kaikenlaisia rahareikiä voi tulla terveyskuluissa ynnä muissa, vaikka moni toisteleekin sitä, että "lapsi tuo leivän tullessaan". Mutta niihän tekin vain olette pärjänneet <3 Vauvojen harrastuskulut ovat kyllä melkoisia, täytyy miettiä mihin kaikkiin sitä oikein menee. Ehkä tässä kohtaa vielä kuljetaan äidin tahto edellä ja käydään enempi yhteisissä liikuntatuokioissa. Pian voidaan aloitella varmasti :)

    VastaaPoista