Sivut

tiistai 23. lokakuuta 2012

Köyhä ja (silmä) kipeä.

Tänä aamuna heräsin aamun tunneilla, nousin sängystä ja suuntasin kohti kylppäriä. Peilikaapin ovista vastaan tuijotti ehkäpä kaikkien Terminaattoreiden äiti, punasilmäisyyden huipentuma - minä! Mulla on siis silmätulehdus. Oikea silmä vetistelee, on turvonnut, kirkkaanpunainen, valonarka. Rimpautin työterveyteen, että pääsisinkö esittelemään kaunista ja tyttöjen väristä silmääni jollekin lääkärille, kun tarttisin varmaan jotain tippaa tuohon ennen kuin se pompsahtaa ulos kuopastaan (siis se silmä. Ei lääkäri.)

Autoa en luonnollisesti pystynyt ajamaan näkökyvyn ollessa korkeintaan semi, joten verkkopankki auki ja tutkimaan oliko tilillä bussirahaa. Ei ollut. Tilin saldo 4,72e, bussimatkat edestakaisin yhteensä 6,40. Jäätävän valonarkuuden takia kolmen kilometrin kävelymatka keskustaan ja takaisin olisi ollut aikamoinen ponnistus. Onneksi säästötililtä löytyi muutama hilu, jotka sain siirrettyä käyttötilille, ja pääsin käyttämään julkisia kulkuneuvoja.

Lääkäri tutkaili öögaa, totesi siellä viaksi sidekalvontulehduksen, kirjoitti pari reseptilääkettä ja pari päivää sairauslomaa. Läksin apteekin kautta kotia kohti, koko homma oli paketissa reilussa tunnissa yhteishintaan 26,78e. Kuulostaa äkkiseltään pienelle summalle, mutta kun tilin käyttövara on rapiat neljä euroa, niin kärpänen tuntuukin härkäseltä. Ja kuitenkin tuossa on puolen viikon ruokarahat... Onneksi on Visa niin sain apteekkireissun kunnialla hoidettua :) Ja ihan oikeasti kiitän ties mitä tahoja työterveydenhuollosta! En todellakaan käytä kyseisiä palveluita mitenkään usein, olen keskimäärin korkeintaan kerran vuodessa saikulla, mutta silloin kun tarvetta on, niin aivan mahtavaa että on tälläinen järjestely johon voi turvautua. Ilmaiseksi.

Odotellessani apteekissa omaa vuoroani, kuulin kun joku iäkkäämpi rouva oli kassalla omien lääkkeidensä kanssa. Kassa ilmoitti yhteissummaksi 198,40e. Maksamassa ollut mummu oli pienikokoinen ja tavallisen näköinen, ei mikään turkiksissa ja jalokivissä kylpevä aristokraattitäti. Ja mieleeni tuli: "miten tolla on varaa?" Voihan olla että hänellä oli pitkän elämän aikana kerätty massiivinen omaisuus lepämässä tilillä. Mutta voi myös olla, että ei ollut. Voi olla että rouva oli yksin asuva vähimmäiseläkkeellä kitkutteleva henkilö, jolle moinen parin huntin raha on iso summa.

Mietin siellä odotellessani myös tätä ajatusta, jota nyt ollaan eduskunnassa viemässä läpi. Että ensimmäinen saikkupäivä olisi palkaton. Itse kannatan ajatusta, koska joillekin ihmisille kynnys sairausloman hakemiseen on oikeasti aika matala. Uskon, että tällä uudella menettelyllä saataisiin karsittua hieman jyviä akanoista ja ihmiset ymmärtämään kuinka paljon sairauslomat maksaa työnantajalle. Ja tässä nyt nimenomaan olisi tarkoituksena karsia turhia sairauslomia (karkea arvio noin 2500 henkilöä viikossa, lähde http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100816165857_uu.shtml), missään nimessä en halua tilanteen eskaloituvan niin, että ihmiset joutuvat menemään työkyvyttöminä töihin. Mutta ei se päivän palkan menetys ainakaan itsellä olisi katastrofaalinen menetys siinä vaiheessa kun oma terveys on toisessa vaakakupissa.

Jos nyt jotain hyvää täytyy tästkäkin keksiä, niin ainakin säästän parin päivän bensarahat kun ei tarvitse mennä töihin. Tosin tuolla bussiin + lääkkeisiin kuluneilla 26 eurolla olisi saanut kyllä menovettä autoon ainakin viikoksi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti