Sivut

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Olemisen sietämätön keveys meets valinnanvaikeuksia

Mä niin tiesin että tässä käy näin! Kupolissa kuuluu vaan dingdingding, koska siellä pyörii liikaa kaikenlaisia tulevaisuudennäkymiä ja tuntuu että maailma on kohta pelottavan auki.

Ensiksi haluan sanoa, että kauppakirjoja asunnosta ei ole vielä(kään) tehty. Ja niin kauan kuin asia on kesken, en voi en aio enkä halua tehdä _mitään_ siirtoja. Mutta mitä erikoisimpia vaihtoehtoja tässä silti pyörii taukoamatta päässä!

Kävin tänään katsomassa omakotitaloa. Se oli kiva, se oli sopivan hintainen, ja siinä oli potentiaalia. Sijainti oli 30min ajomatkan päässä kaupungin keskustasta ja työpaikastani, eli ihana, rauhallinen ja syrjäinen. Olen laskenut, että okt vaihtoehdossa voisin lyhentää lainaa vähintään 800e kuussa, jolloin laina-aika olisi n. 15 vuotta. Muihin asumiskuluihin (lämmistys, vesi, jätemaksut, kiinteistövero, vakuutukset...) voisin varata vaikkapa 400e/kk. Ruokaan menisi sama kun nytkin, eli 350e, laskuihin ja kasvaviin polttoainekuluihin 550e/kk ja sijoituksiin/säästöön jäisi 700e/kk.
Viidentoista vuoden jälkeen mulla olisi velaton talo, ikää 46v ja säästössä vähintään 126kEUR. Unelmissani siis tämä toimisi näin :D

Lueskelin myös Veli Velattoman blogista ajatuksia kimppamökin hommaamisesta. Jäbä creaa ihan huikeit idiksii! Oma mökki on ollut haaveena viimeiset 10 vuotta. Ainakin. No, inspiroituneena läräsin myytäviä loma-asuntoja, löysin yhden ihan hullun ihanan torpan, jonka sitten esittelin potentiaalisimmalle mökinostokumppanille. Tein kuulkaa kaikenlaisia laskelmia, millaisella käyttöasteella ja viikkovuokralla mökki maksaisi itse itseään takaisin, houkuttelin ajatuksella että sitten kun mökkilaina olisi kummaltakin suoritettu pois noin viidessä vuodessa, voisi mökin vuokratuotolla ottaa vaikka kuukauden palkatonta lomaa töistä ja viettää sen ajan siellä mökillä.. Ja vastakommentti oli "Joo, kuulostaa kyllä hyvältä". WTF?

Itse olin jo vähintään menossa pankkiin kyselemään laina-ehtoja, koska idea ei ollut hyvä vaan briljanttinen!! Suivaantuneena loistavan esitelmäni saamasta laimeasta vastaanotosta laskin auki myös vaihtoehdon, jossa ostaisin itse sen saakelin (ihanan) mökin, maksaisin pois nopealla aikataululla ja asuisin sen ajan vuokralla.
Tällöin mökkilainaa lyhentäisin 700e/kk, asunnon vuokraan menisi n. 650e/kk, ruoka 350e/kk. Säästöön/sijoituksiin voisi laittaa 500e/kk ja muihin laskuihin ja humputteluihin jäisi 600e/kk. Mökkilaina olisi kuitattu pois karkean arvion mukaan seitsemässä vuodessa, jonka jälkeen mulla olisi velaton mökki ja säästössä vähintään 42000e, ikää 38 ja voisin sitten ostaa vaikka rivaripätkän tai kaupunkikodin kerrostalosta.

Huuuiii. Niin paljon unelmia ja toivottavasti kohta myös mahdollisuuksia! Vieläköhän keksisin jonkun suunnitelma C:n jolla voisin vähän hämmentää itseäni lisää?

2 kommenttia:

  1. Älä osta omakotitaloa yksin. Tai no osta, jos se on sun unelma :) Mutta sanoisin, että ota nyt ihan rauhassa hetken aikaa, vaikka vuokra-asunnossa muutamia kuukausia ja anna aikaa unelmille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, jäitä hattuun nyt isolla kauhalla.. Helpommin sanottu kuin tehty, kun on jostain perinyt tän kaikki-mulle-heti-nyt -temperamentin :D Pitää vaan koittaa hengitellä syvään ja odottaa että kohtaus menee ohi ja järki palaa päähän :)

      Poista