Sivut

sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Sijoitus, josta ei taatusti saa euroakaan takaisin - mulle, kiitos!

Olen päättänyt tehdä sijoituksen (ja useammankin tulevien vuosien mittaan), josta luvataan ettei euroakaan ole odotettavissa takaisin päin. No mitä hittoa, vai?

Joskus ennenkin olen havahtunut siihen, että kaikkea ei ole mahdollista mitata rahassa. Olen myös avautunut ahdistuksestani nykymaailman meininkiin, kun ihan kaikki mahdollinen on kaupan ja uhrattavissa rahan takia. Angstistani huolimatta oma elämäntapani ei ole kovinkaan kestävä, sillä syön lihaa, ajan paljon autolla ja käyn suihkussakin päivittäin. Nyt kuitenkin bongasin mahdollisuuden hyvitellä sikamaista elämäntyyliäni ihanan helposti: rahalla.

Törmäsin jokin aika sitten Suomen Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssiin. Suora lainaus: "HIILIPÖRSSI on osa Koneen säätiön Ekologisten kompensaatioiden ohjelmaa ja Suomen luonnonsuojeluliiton vastaus ilmastomuutokseen ja monimuotoisuuden vähenemiseen.Koska sijoittaminen on nyt kovasti muotia, tätäkin asiaa on lähdetty mainostamaan sijoittamisena. Tai no, sijoitukselle luvataan kyllä hiilikorkoa, että ehkä se sitten... Vähän kornia ja ärsyttävää, mutta ei se mitään, ei anneta tämän seikan häiritä. Tein Sitran elämäntapatestin, joka antoi osviittaa omasta vuotuisesta hiilijalanjäljestäni kysymällä tottumuksiani neljästä eri kategoriasta: asuminen, liikenne ja matkailu, ruoka sekä tavarat ja hankinnat.

Testin mukaan tuotan 9300 kg hiilidioksidipäästöjä vuodessa (eikä varmasti oikeasti edes riitä), keskiverto testintekijän tuottaessa vain 7300kg! Elämäntapaani kommentoitiin vastausteni perusteella näin: "Olet SÄÄSTELIÄS PESÄNRAKENTAJA. Olet kodin henki tai hengetär, joka rakentaa ympärilleen tasapainoa. Tunnet elämäntapasi vaikutukset ympäristöön, vaikka saatat joskus sortua houkutuksiin. Liikkumisessa voisit hyödyntää eri liikkumisvälineitä ja säästää aikaa ja rahaa. Keksitkö keinoja miten voisit vähentää istumista?" Touché! Minähän se siinä.

Isoin osa turmiollisuuttani johtuu aihealueesta liikenne ja matkailu, sillä vaikka en olekaan vuoden aikana lentänyt kertaakaan enkä tehnyt laivamatkoja, niin rasite aiheutuu yksityisautoilusta: pelkkiä työmatkoja kertyy viikossa 650km, ja nämä matkat autoilen yksin. Joukkoliikennemahdollisuutta ei ole. Toiseksi suurin kuormitustekijä kohdallani on ruoka. Sitä menee, se kertyy vyötärölle ja vielä riittää roskiinkin asti. Kolmannelle sijalle ylsi asuminen. Kaksi ihmistä 110m2 omakotitalossa (vaikkakin sähkö on sentään Ekosähköä) - tarvitseeko selitellä enempää...? Neljännelle sijalle jäi Tavarat ja hankinnat. Sivusto tarjoili tulosten perusteella vielä 51 vinkkiä miten minun olisi mahdollista pienentää lukemaani, näistä lienee pakko ottaa jotain asioita käytäntöön asti.

Miten nämä ituhippihöpinät nyt liittyvät mihinkään? No, kun tuolla tuli mainittua tuo Hiilipörssi. Hiilipörssin kautta voi "sijoittaa" (lue: lahjoittaa) rahaa soiden ennallistamiseksi, mikä on hyvä juttu, koska suot ovat avainasemassa suomalaisessa luonnossa sitomassa hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi ennallistetulle suolle on odotettavissa paluumuuttajina monia lajeja, joiden elinympäristö on ihmisen toiminnan takia käynyt ahtaaksi, kuten vaikkapa herkullinen lakka tai söpö riekko. Kaikenkattavasti prosessin etuja on kuvattu täällä:  https://hiiliporssi.fi/miksi-suo/  

Rakastan suomalaista luontoa, ja toivon yli kaiken että sen monimuotoisuus säilyisi vielä pitkään senkin jälkeen kun olen itse jo poissa. Siitä syystä olen päättänyt sijoittaa vuosittain vähintään yhteen hehtaariin suota ennallistamista varten - eli 800e vuodessa. Sijoitukset tapahtunevat osissa (huomioikaa ajallinen hajautus, haha :D ), eli kvartaaleittain 1/4 ha = 200e (=67e/kk).
Nyt siellä joku miettii että mistä ihmeestä tuo aikoo pihistää saadakseen noi satalappuset tungettavaksi kirjaimellisesti suohon? Minä mietin asian niin, että vaihdan yhden HÖMPÄN toiseen "hömppään". Erosin muutama vuosi sitten kirkosta, koska koin etten saa maksetulle kirkollisverolle vastinetta. Tämänhetkisillä tuloillani kirkollisvero olisi luokkaa 806e/ vuodessa.... Huomaatteko? Tässä välissä olen saanut rällätä kirkollisverosta saamani säästön huomaamatta taivaan tuuliin, mutta nyt on aika valjastaa verosta vapautunut raha johonkin oikeasti järkevään.

Kuulostaako ihan hullutukselta? Onko joku keksinyt muita tapoja ostaa mielenrauhaa, tai tunteeko kukaan muu ylipäätään tarvetta hyvittää jotenkin omaa kuormitustaan?

Pitkospuut suolla Pyhä-Luoston kansallispuistossa syyskuussa 2016
copyright: sanchez / Itkenkö Nissanissa

Tämä postaus on tehty kirjoittajan omasta vapaasta tahdosta, eikä se sisällä yhteistyötä minkään tahon kanssa eikä affiliate-linkkejä. En saa tekstistä kompensaatiota tai korvausta missään muodossa.

7 kommenttia:

 1. Hyvä päätös ja sijoitus, minäkin kävin heti tekemässä testin! Tulokseksi tuli 6900 kg/vuosi. Oma syntini on lentomatkailu, josta osa selittyy ulkosuomalaisuudella. Mutta ehkä voisin ainakin kompensoida lentomatkojen hiilipäÄstöt jotenkin.

  VastaaPoista
 2. Hienoa! :)

  Itse olen testamentannut 10 000 € luonnonperintösäätiölle, joka rauhoittaa metsiä. Tuolla summalla saa 2 hehtaaria, eli 100 m x 200 m pläntin, ikimetsää.

  Elinaikanani kompensaationi on toistaiseksi jäänyt Suomen luonnonsuojeluliiton pienimuotoiseen toiminnan tukemiseen, olen lahjoittanut jäsenmaksun lisäksi vain hieman osaamistani.

  Tuosta testistä sain tulokseksi 5000 kg. Tästä testistä sain n. 3500 kg; https://beta.ilmastodieetti.fi/ .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten upea testamentti! Itsekin just tässä männä päivänä ajattelin testamenttiasioita vaikkei toivottavasti ihan vielä olekaan ajankohtaista, sillä johonkin järkevään haluaisin jättää mahdollisen maallisen omaisuuteni.
   Itsekin olen SLL:n jäsen (35e/vuosi) ja välillä teen pieniä lahjoituksia joko heidän kampanjoihinsa tai eläinsuojeluyhdistyksille. Kiinnostusta olisi olla enemmänkin mukana toiminnassa, mutta en oikein tiedä mistä aloittaa.

   Täytyykin heti mennä tekemään tuo ilmastodieetti-testi :)

   Poista
  2. Sain tuosta toisesta testistä tulokseksi 14 446kg CO2/ vuosi. Ihan hirveetä. Liikenne-osio nosti tuossakin luvut kohtuuttomiksi.

   Poista
 3. Kiitos kaikille kannustuksesta :) Vähän jänskätti että kuinka kova dumaus tälle asialle tulee, välillä kun näistä saa ihan kunnon vääntöä aikaan kun rautalanka ei vaan taivu kaikille näiden asioiden merkityksestä. Onneksi en näköjään ole ihan yksin näiden viheraatteideni kanssa!

  VastaaPoista
 4. Aika korkeat kulut tässä "sijoituksessa", vain 65% rahoista menee soiden ennallistamiseen, 35% kaikenlaiseen muuhun....

  Jos olisi enemmän rahaa käytettävissä, voisi yksinkertaisesti ostaa palan metsää/suota ja pyytää sitä suojeltavaksi: http://www.metsonpolku.fi/fi-FI/Metsanomistajalle

  VastaaPoista