Sivut

tiistai 2. elokuuta 2016

Asunnonvaihtounelmia

Pari viikkoa sitten päätin lähteä kartoittamaan nykyisen asuntoni myyntimarkkinoita ja samalla kysellä pankista rahoitusmahdollisuuksia asunnonvaihtoa silmällä pitäen. Lainaneuvotteluita on käyty nyt kolmen pankin kanssa, ja luonani on vieraillut kaksi eri kiinteistövälittäjää. Tänään kävin tekemässä myyntitoimeksiannon kämpän lihoiksi laittamiseksi, ja nyt ollaan jännän äärellä että josko muuttopuuhat tulisivat ajankohtaiseksi lähitulevaisuudessa.

Ostin asuntoni vuonna 2006 exän kanssa, ja lunastin hänen osuutensa itselleni 2011. Kuluneen kymmenen vuoden aikana asuntoon on tehty laaja putkiremontti, keittiöremontti, pintoja päivitetty ja ikkunat on uusittu. Taloyhtiö, kuin myös asunto, on siis hyvässä kunnossa, mutta varsinaista voittoa residenssin myynnistä on tuskin odotettavissa osakkeeseen kohdistuvien korkeahkojen rahoitusvastikkeiden takia. Tavoite on kuitenkin päästä aloittelemaan ns. "puhtaalta pöydältä" jossain muualla, kenties hieman syrjemmässä ja rauhallisemmassa paikassa. Rivitalo tai omakotitalo siintää unelmissa.
Olen siitä onnellisessa tilanteessa, että varsinaista myyntipakkoa ei ole, joten jos hinta ei asetu riittävään haarukkaan, jään tähän vielä vuodeksi-pariksi ja kokeilen sitten uudelleen myyntiä. Siinä ajassa saisi säästettyä lisää omaa pääomaa seuraavaa kohdetta varten ja hallituskin kuulemma kaavailee varainsiirtoveron poistoa, joten uuden asumuksen ostokin saattaisi tulla tulevaisuudessa edullisemmaksi. Odottelu ehkä olisikin aikuisten oikeasti Järkevä ratkaisu, mutta sisäinen fiilis kannusti lähteä tavoittelemaan unelmaa nyt, sillä sitä on kuitenkin pyöritelty enempi tai vähempi mielessä jo sieltä 2011 lähtien, mutta nyt vasta resurssit, jaksaminen ja uskallus riittävät.

Mielenkiintoista oli kahden eri välittäjän toisistaan poikkeavat käsitykset asunnon myyntihinnasta. Arvioissa oli 10000e ero, joka on mielestäni aika hurja gäppi pääkaupunkiseudun ulkopuolella keskisuuressa kaupungissa sijaitsevasta kerrostalokolmiosta n. 2,5km keskustan ulkopuolella.
Toinen välittäjä oli valmistautunut arviointitilanteeseen alueen ja juuri tämän kyseisen taloyhtiön toteutuneilla kauppahintatilastoilla, taloyhtiön tiedoilla ja kaikenlaisilla tilastollisilla lippulapuilla. Hän huomioi ihastellen mm. keittiön Pergo-laminaatin(!?), ja kiinteä välityspalkkio jäisi alle 4000e. Laskin sauhusi kun tämä välittäjä pohdiskeli hintahaarukkaa millä asuntoa voisi lähteä myymään, toiminta vaikutti asiantuntevalta ja koviin faktoihin perustuvalta. Selkeästi tavoite oli saada asunto myytyä mahdollisimman nopeasti, ts. vähän työtä (näyttöjä, kontaktointia jne) vaativasti.

Toinenkin välittäjä tuli käymään. Hän katsoi asunnon pintapuolisesti, "heitti" hinta-arvion (en vieläkään tiedä mihin hän tämän arvionsa perusti, sillä se on neliöhinnaltaan hieman yläkantissa alueen keskiarvoon nähden) ja totesi useampaan otteeseen, että asuntoon on helppo ihastua. Esitteli kattavasti laajaa välitysverkostoa ja  monipuolisia toimintatapoja. Välityspalkkio on asunnon toteutuneesta kauppahinnasta riippuen n. 700e enemmän kuin kilpailevalla. Toiminta tuntui "raflaavalta", välittäjä oli nuorehko ja hänellä oli mielestäni hyvä "flow", selvästi paremmat sosiaaliset taidot kuin kilpailijallaan. Tämän välittäjän tavoitteena tuntui olevan parhaan hinnan saavuttaminen (ja sitä kautta oman palkkion optimointi), vaikka se veisikin hieman enemmän aikaa ja vaivaa.

Päätin pelata upporikasta tai rutikäyhää, ja valitsin tämän jälkimmäisen välittäjän. Koska "kemiat" kohtasivat paremmin, koska tekemänsä hinta-arvio oli kunnianhimoisempi (ja uskon hänen jopa yltävän siihen, vaikka totesi itsekin että pyyntihinnalla asunto tuskin lähtee kuin nappi housuista. Mutta koska en ole pakkotilanteessa niin kuuta kannattanee tällä kertaa tavoitella taivaalta), ja koska koin että hän osaa myydä kotia, eikä pelkkää Pergo-laminoitua keittiötä.

Nyt sitten peukut ja muut ulokkeet pystyyn että pääsisin itsekin jossain vaiheessa vetämään ostohousut jalkaan ja katselemaan tosissani uusia asumisratkaisuja :)

4 kommenttia:

 1. Olen tullut siihen tulokseen että asunnonvälityksessä pätee sama kuin muissakin bisneksissä: "it's not what you know, it's who you know". Se välittäjä saa asunnon nopeammin myytyä jolla on enemmän potentiaalisia ostajia tiedossa, vaikka olisi muuten kuiva ja tylsänoloinen henkilö. Semmoinen puhelias helppoheikki on ehkä parempi myymään siinä vaiheessa kun potentiaaliset ostajat on saatu näytölle, mutta ne pitäisi ensin saada paikalle.
  Toki tämä pätee enemmän vaikeammissa kohteissa kuten omakotitaloissa; perus-kerrostalokolmion myynti on varmaan enemmän oikeasta hinnasta kiinni.

  Kymppitonnin hintaero on aika iso joo, oletan että kyse on alle 100 000 euron asunnosta? Tosin voi samassa taloyhtiössä nähdä samankokoisista asunnoista aika erilaisia hintapyyntöjä. Ihmiset ainakin luulevat että hienosti stailatusta asunnosta saa paljon paremman hinnan kuin peruskuntoisesta; en tiedä pitääkö paikkaansa.

  VastaaPoista
 2. Olet varmasti ihan oikeassa. Uskon, että ne mainitsemani sosiaaliset taidot ovat melkolailla avainasemassa ostajakunnan luomisessa. Tietysti eri ihmisiin toimii erilainen tyyli, ja varmasti esim. vanhempi ostajakanta kokee "tylsähkön" tyypin vaikkapa luotettavampana kuin jonkun nuoren hölösuun, kun taas nuoremmat ehkä arvostavat sujuvaa viestintää välittäjän osalta. Ota näistä nyt selvää :)

  Tutkin pintapuolisesti molempien välittäjien muita kohteita (ilmoitusten sisältöä, kuvien laatua ym asioita joiden olen huomannut omalla kohdallani olevan ratkaisevia tekijöitä myytäviä kohteita katsellessa) ja uskon päätyneeni oikeaan ratkaisuun. Ainakin asuntoni myynti-ilmoitukseen laitetut kuvat ja video olivat oikein edukseen :)
  Vakoilin myös alueen muita vastaavia (koko, ikä, neliömäärä) asuntoja, ja suuressa osassa pyyntihinta on n. 15te vähemmän kuin itselläni, mutta: niissä on järjestään tehty joko pelkkä käyttövesiputkiremontti, tai sitten myös viemärit mutta sukittamalla. Eli kylppäri, ja osassa kohteita myös keittiö, ovat alkuperäisiä, toisin kuin itselläni. Toivon, että panostukseni näihin suuriin remontteihin maksaisi itsensä takaisin paitsi myyntihinnassa, myös myyntiajassa. Jännä nähdä miten käy :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni lainkaan tehostamatta, tuli tuo edellinen kommentti kahteen kertaan :)

   Poista